pondělí 6. února 2017

Potrero Chico - horolezecký ráj

Asi hodinu cesty na sever ze San Pedro směrem na Monclova leží městečko Hidalgo, ve kterém najdete dost směrovek na Parque Recreativo Potrero Chico. V překladu to znamená Malá Pastvina, místo dokola obehnané hřebenem hor - ostrých dvoutisícovek, se soutěskou, kudy vytéká potok (pouze když zaprší). Soutěska je podobná vjezdu do Huasteca v Santa Catarina. Kdybychom toto pohoří Sierra El Fraile objeli dokola, jeli bychom směrem do Termas de San Joaquín a v podobné soutěsce z jihu jsou Xenpal a Grutas de García.


Mezi Hidalgem a soutěskou je spousta kempů a ubytovacích areálů. Překvapilo nás množství lidí, většinou Američanů, kteří v kempech pobývají, ale jsou to samí horolezci. V soutězce jsou mluvící skály. Budete sedět dole a ze všech stran, ze všech kolmých stěn, uslyšíte hlasy. Budete dlouho koukat, a nakonec najdete barevné pavoučky, jak lezou nahoru. A s každým dalším pohledem jich najdete víc a víc. Je to vyhlášené místo lezců. A ony ukazatele na Parque Recreativo směřují ke koupališti s pěti docela velkými bazény. Neměřili jsme je, ale největší z nich má 2 m hloubky. A proto i ty kempy musí mít své bazény.



Nechali jsme auto na konci asfaltu a vypravili jsme se do nitra údolí pěšky. Moc nechápu, co tu ty krávy spásají, když tu rostou akorát kaktusy a ostnaté křoví. Přistihli jsme majitele, jak jim sem veze pickupem seno. Ale ohrada je to parádní. Ráno to nevypadalo na extra teplý den, ale slunce se nám opřelo do ramen a brzy nás donutilo se otočit a vrátit. Měli jsme namířeno 3 km k prameni, který ukazuje Google maps. Nečekali jsme zázraky, ale byl to cíl.




S radostí jsme se uchýlili do stínu skal do prázdného areálu koupaliště s vypuštěnými bazény. Je zima. Jedno, že je 30 °C. Odhalili jsme jednoho obyvatele, kterému období mimo sezónu zjevně vyhovuje. Pod střechou z hnízda visel černobílý pruhovaný ocas jak nějakého lemura, a za pár minut se jeho majitelka probudila a ukázala se nám celá. Překvapila svou délkou a kočičíma ušima. Dlouho jsem hledala, co by to mohlo být a jediným možným výsledkem je žanetka (genetta).



Žádné komentáře:

Okomentovat