pátek 29. září 2017

Arteaga

Arteaga je Pueblo Mágico (kouzelná vesnička) asi hodinu a čtvrt jízdy směr Saltillo a dále na jih.


Kouzlo Arteaze dodává zejména potůček, který protéká hlavní ulicí Avenida Roman Cepeda Flores, lemovaný starými stromy. Ve vodě se cachtají děti, ve stínu stromů si prodavači postaví stánky, nebo prodávají přímo z korby či kufrů aut jablka, ořechy, med... Ulice je dlážděná kameny, kolem jsou přízemní domky. Arteaga je klidná, upravená vesnice ideální na nedělní procházku. Klima je tu příznivé díky vyšší nadmořské výšce, takže pokud je v Monterrey 36°C, v Arteaze bude tak 23°C. Doporučuji navštívit Presidencia Municipal de Arteaga, klasická koloniální budova otevřená pro veřejnost, zdarma WC, mrkněte do sálu - takový socialistický kulturák s nástěnnou malbou, my si tu vždycky ještě zahrajeme na klavír. A stavte se v kostele Parroquia de San Isidro Labrador, dopoledne se tam koná snad mše za mší.

 Parroquia de San Isidro Labrador


 Presidencia Municipal de Arteaga

Avenida Roman Cepeda Flores

Oblíbili jsme si restauraci La Calandria - rodinný podnik, sedí se na dvorku obehnaném zdí z nepálených cihel se stylovou výzdobou, výborné jídlo formou bufetu, neskutečně milý personál. Jako zvláštnost jsme ochutnali empanadu plněnou kukuřičnou houbou. Vždycky si dávám mole a chile relleno de carne. Můžete si ovšem objednat i enchiladas nebo carne asado... v druhé polovině září si nezapomeňte jako moučník dát chile ennogada.



V Arteaze jsou pěkné parky: jeden s hřištěm pro děti, ostatní typické čtvercové parkově pojednané náměstí se vzrostlými stromy, betonovými chodníky a altánem uprostřed, většinou jsou prázdné a čisté, největší z nich je trhové náměstí, kde se odehrává nedělní ruch. Kolem dokola jsou stánky po obou stranách cestičky. Rozsah trhu se liší dle roční doby, na jaře jsme viděli trhem zabráno tak 30 % čtverce, na konci léta tak 120 %, to jim náměstí nestačilo a trh vyhřezl i do okolních ulic a dalších cestiček parku. Najdete tu všechno: stánky s jídlem, ovocem, ořechy, sladkostmi, hračky, oblečení, batohy, knížky, domácí mazlíčky, domácí výzdobu, domácí potřeby, elektroniku, šperky, filmy atd.



kukuřičná houba

Jako zvláštnost jsem si jednou ve stánku se šperky a drahými kameny koupila "frijol saltarín" - skákající fazoli. Byla u toho cedule, že je to dobré na nervy a bolesti hlavy a celkovou pohodu a rovnováhu atd. Zeptala jsem se: "Jak to, že se hýbou?" Pan prodavač mi odpověděl: "Protože jsou živé." "A jak dlouho se vydrží hýbat?" zeptala jsem se. "Tak 4 měsíce je délka jejich života," odpověděl. Pěkná blbost, myslela jsem si. Ale koupila jsem jich 5, abych se tomu podívala na zoubek. Vybral mi ty, které se hýbaly nejvíce. Vypadalo to, že v nich jakože praská, jako statická elektřina. Záhadu jsme doma pozorovali, potom googlili a zjistila jsem, že ta fazole je opravdu živá, že za ten pohyb může červ, který je uvnitř uvězněný a snaží se dostat ven. Nějaká můra do toho oříšku naklade vajíčko, červík oříšek vyjí, a pak se má prokousat ven. Jenže Mexičan oříšek vyloupne dřív, usuší, ten ztvrdne, a červík se tak nemůže dostat ven a hýbe s fazolí. Rozdrtila jsem je kamenem, opravdu tam byly červíci, a vyhodila.

Arteaga je naše oblíbená víkendová destinace ještě z jednoho dalšího důvodu. Mají tu dost zábavy i pro nejmenší. Děti se v uličce, která vede z rohu náměstí, mohou svézt na ponících. Nikdy nevynecháme, a tak moje ani ne rok a půl stará dcera už klusala na poníkovi. Větší zájemci se svezou na větších koních, nenechala jsem si to ujít. A druhý bod dětského programu se nachází uprostřed parku, jsou tam trampolíny a nafukovací skákací hrady... A jeden extra starý kolotoč.






Naši procházku vždy zakončíme svačinou na dětském hřišti. Letos se jim urodila moc dobrá jablka.

Žádné komentáře:

Okomentovat