neděle 1. listopadu 2009

Día de muertos

Dušičky v Mexiku mají velký význam. Tradiční pojetí oslav se sice mísí s kýčovitým Haloweenem z USA, ale naštěstí mexická tradice je velmi silná a převleky za morbidní postavy a kostry odpovídají oběma tradicím.

Día de muertos je pravděpodobně největším svátkem v Mexiku. Na tento den se peče speciální chléb, prodávají se sladkosti ve tvaru lebek a koster a staví se oltáře. Nejčastěji tyto oltáře jsou věnovány slavným postavám z minulosti (Frida Kahlo) - ty, které jsou k vidění na veřejných místech, ale nepochybuji o tom, že v každém domě mají oltář pro své příbuzné. Na oltář se pokládají předměty, které mají význam pro danou osobu, které ta osoba měla ráda a jídlo. Dále se zdobí ornamenty z fazolí, soli, písku - čehokoliv, co se dá použít.

Dušičky v Mexiku jsou svátkem veselí, slaví se koloběh života. Tento den jakoby se mrtví veselili s námi. Po ulicích tančí kostry, výrazným převlekem i postavičkou na pultech stánků, je kostra v parádních šatech a s kloboukem s peřím. Děti mají pomalované obličeje a nejroztodivnější masky a převleky. Od koster, zombie, drakulů po nevěsty a strašidla.






(Tento den je sice svátek, ale na TECu se neztrácí čas a jako jediná univerzita prázdniny nemá.)

1 komentář:

  1. Zdravím tě Julo,
    tedy svátek dušiček mi připadá, jako karnevalový rej. Jiná země jiný mrav. Je to taková veselá oslava :-) .
    Ahojky Jana Jindrová

    OdpovědětVymazat