sobota 17. prosince 2016

Cabaňas La Moneda Arteaga - hory

Když se v Monterrey zeptáte někoho, jestli byl někdy v horách a ukážete směr eMe, zeptá se vás zpátky: "Myslíš na Chipinque?" Tím to pro ně totiž končí, úpatím hor. Jakoby netušili, že za prvním hřebenem eMe 2000 m.n.m. se táhne spousta údolí a hřebenů až 4000 m.n.m. Luboš to všechno projel na motorce za mé nepřítomnosti a našel pro nás takové trochu větší Beskydy, kde rostou listnaté lesy a borovice, kde mají pěkně vysluněný palouk a nádherné výhledy.


Ze San Pedra se vyjede o placené dálnici a frčí se směr na Saltillo, pak dál na jih kolem hor to také frčí rychle, odbočka do hor je parádní asfaltka až k odbočce k chatkám, takže cesta trvá jen dvě hodiny. Vanesa vydrží max hodinu - 1,5h, takže jsme si dali oběd v San Antonio de las Alazanas, jablečné městečko s červeným a zeleným jablkem na městské bráně. Je tu benzinka, jedna z mála v horách. Na náměstí zrovna klauni rozdávali pračky a sušičky těm, kteří si ze sebe nechali chvíli dělat srandu.

Poté vás cesta zavede do "Alp". U silnice odbočka na Chamonix? Najednou úplně jiné domy, ne tak alpské, spíše si představte horskou chatu z USA nebo Kanady. Projíždíte Bosques de Monterreal - mají tu i sjezdovku! A odbočka na Resort Alpino y Deportivo skrývá Club de Golf. Prostě snobácké hnízdečko, ale kdo touží po lyžování, zde se může ukojit.


My ovšem míříme dál, ne až do Mesa de la Tablas, kde se cesta zatáčí do leva, my sjíždíme na lesní cestu do skromného ubytování v betonových chatkách, Cabaňas La Moneda mají i pěkný web. Správcová nám na kus odtrženého papíru naškrábala číslo - rezervace na tel.: Aňa Sofía 844 175 6913 Je tu pár chatek různých velikostí pro 4, 7 a 11 osob. Každá má koupelnu, kuchyňku a venkovní posezení u grilu (polovina plechového sudu). Na místní poměry docela slušné ubytování. Udělejte si rezervaci, pokud by bylo plno, můžete pokračovat po cestě dál, ale do daleko ubožejších poměrů.



Tentokrát tu nepřespíme, počkáme si na to, až dole v Monterrey bude k nevydržení vedro, a pak teprve prchneme sem do hor. Teď na sluníčku je tu dobře, ale jakmile zapadlo, přišla zima. Prošli jsme se po horizontální cestě s výhledem zpět na ubytování a optickým klamem, který spojil spodní horizontální cestu s cestou, která klesá do údolí. A pak jsme se vyvalili na slunnou louku a užívali si tento prosincový den. Pro horaly je tu ke zdolání La Marta.



Žádné komentáře:

Okomentovat