pondělí 21. prosince 2009

Morelia, Ocampo - Mariposas Monarcas

Z Queretara jsme se vypravili do Morelie. Je to pekne mesto, nicmene po zazitcich z Guanajuata a Zacatecas je to mesto jako kazde druhe. Nemeli jsme v planu se moc zdrzet, a tak jsme hnedle vyrazili dal - do hor.
Priroda Michoacanu nam silne pripominala nasi ceskou krajinu s borovymi lesy. Odpoledne jsme se dostali do vesnice San Felipe, kde nas autobus nechal na hlavni krizovatce lemovane stanky se suvenyry a jidlem. Na stejnem miste jsme naskocili do autobusiku, ktery nas dovezl jeste do mensi vesnice Ocampo. Zde je vychozi bod do rezervace zname diky motylum Mariposas Monarcas, kteri sem kazdy rok leti prezimovat a sparit se az z Kanady. Bohuzel jsme udelali rozhodnuti se na motylky podivat az rano.
Vyrazili jsme na devatou, ale v horach byla zima a motyli spali a cekali az je slunicko zahreje. Maximalne kdyz se kolem trsu motylu zavesenych na vetvich nad nami proletel ptak, nekolik spicich jedincu se sneslo z zemi a po tezkem zuchnuti spalo dal. Kdyz i slunicko zalezlo za mraky, vzdali jsme cekani a vypravili se smer Toluca. Cely plan cesty byl nastaveny tak, abychom se potkali s Luckou, nicmene kvuli prespani pod rezervaci jsme se o hodinu minuly.

2 komentáře:

  1. Jak je monarcha velikej, že když spadne tak to žuchne ?

    OdpovědětVymazat
  2. Ale kdepak, je to takovy obycejny babocka. Odhadem tak 7cm, ne ze by to zuchalo nejak moc, ale pro toho spiciho motyla to musi byt rana..

    OdpovědětVymazat