čtvrtek 24. září 2015

Jídlo

S kolegy z Mexika jsme se poprvé setkali už v Praze. Zeptala jsem se kolegy Huga, co je typické Monterreyské jídlo. Po dlouhém zamyšlení řekl: "Maso. Maso na všechny způsoby, od stejků po tacos. Monterreyané mají utkvělou představu, že musí jíst maso, aby ukázali, že na to mají. Maso je bohatství. Přejídají se masem." Přišlo mi to divné, tak jsem se zkusila zeptat, jestli tedy mají i vegetariány. "Téměř vůbec. Jen ti nejbohatší, nejvzdělanější lidé, kteří pochopili, že to není zdravé a vědí, že jejich bohatství není třeba dávat najevo tím, co jedí, si mohou dovolit být vegetariány."

Na Mexickou kuchyni jsem se těšila. Ale tentokrát se mi nějak příliš rychle přejedla. Jsem ráda za vločky s mlékem a ovoce k snídani. Obědy máme v práci v kantýně: dvě přílohy a maso na x způsobů. Na večeře jsme chodili s naší českou skupinou do jediné restaurace v okolí hotelu - grill baru. Dělají tam výborné stejky, hamburgry, tacos atd. Zkrátka všechno s masem. Dávali jsme si vždy tu menší variantu a nedalo se to sníst. Ve středu odpoledne jsem měla nafouklé břicho a prděla o 106. Ve čtvrtek jsme si oddechli, že jsou naši pryč a zavedli dietu. Držíme dobré hotelové snídaně a pak jedno malé jídlo přes den. Do neděle jsme si trochu srovnali zažívání a zpomalili rostoucí pneumatiky. Průjem nemáme, ale ideální stav to také není. A pálí dvakrát.

Těšila jsem se na specialitu chile ennogada - plněná paprika ve smetanovo-oříškové zálivce posypaná granátovým jablkem. Gabriela, u které jsem bydlela v Queretaru je dělala doma a prodávala, a byly prostě výborné. Září je jejich sezóna, nicméně trvalo půl dne než jsme našli restauraci, kde je dělali. A co myslíte, že nás čekalo? Zvenku to vypadalo dobře, ale ta paprika byla plněná suchým mletým masem s kousky jablka a oříšků. Nemělo to nic společného s výbornou vláčnou ovocnou směsí z mnoha tajných ingrediencí včele a jablky, včetně rozinek a trošky masa.


Dostala jsem chuť na něco Italského. To by bylo, aby v nákupáku nebyla jedna prodejna s pizzou a lasaněmi. Ale nebyla. Hamburgry, Tacos, Gorditas, Tostadas, Antojitos, Bocadillos, Tortas, Sandwitches ... Na deset mexických připadají dvě čínské restaurace, jeden zavřený kebab a naštěstí, spása naše jedny Los Ensaladas - saláty. Těstovinové saláty a zelenina a brokolicový krém.

Také jsem se těšila na micheladu. Pivo s tomatovým džusem, solí, chili, limetkou atd. Zkusila sjem to dvakrát. Jednou v hotelu, podruhé v grill baru, a už to nebudu pokoušet, pokud neuvidím někoho místního, jak to pije.

středa 23. září 2015

Hledání bydlení 1

Největším otazníkem pro nás bylo bydlení - měsíční pronájem zařízeného bytu nebo domu. Ceny se liší dle čtvrtí a luxusnosti nemovitosti. Nejdražší jsou ve čtvrti San Pedro, která je nejluxusnější, nejčistší, nejlépe občansky vybavená, nejbezpečnější atd. Dali jsme si limit 15 000 pesos, a za to se nám daří najít akorát garsonka nebo byt s jedním pokojem, zato však fungl nové, s výhledem a krásným nábytkem. Dvoupokojové byty by byly tak za 18 000. Dají se ovšem najít i zařízené domy již od 5 000 pesos (i méně, ale ty nestojí za nic). Je třeba dát pozor na lokalitu. Ta je hlavním cenotvůrčím indikátorem. Hledáme tedy něco kolem 10 000, dva pokoje, 1,5 koupelny. Dostali jsme doporučení na čtvrť Cumbres a San Nicolas. Okolí Technológico - univerzity je sice plné studentského bydlení, ale to je pro nás daleko do práce. Chtěla bych se podívat i na domy s uzavřených koloniích obehnaných zdí blíže k práci, ale tam nebude žádné občanské vybavení, možná tak park.

Dostali jsme kontakt na dvě agentury, které pomáhají nově příchozím ze zahraničí se zorientovat a najít ubytování. Na první jsem se neobrátila: IOR Global Services www.iorworld.com, více se mi líbil druhý kontakt, protože obsahoval kontakt na Marcela Espino Barros, mebarros@prodigy.net.mx, ale vyklubala se z toho 2. agentura, jejíž web moc nefunguje: www.incasarelocation.com. Marcela byla moc milá, slíbila, že pomůže, nechala si poslat specifikaci, a pak poslala nabídku firmy a ceník. Má připravené balíčky. Např. předchozí návštěva (před přestěhováním) 8h: 600 USD, orientační tour 16h: 1300 USD, 24h: 1800 USD, nabídka 14 nemovitostí: 1400 USD, nabídka 4 nemovitostí pro přechodné bydlení: 400 USD, dále nabízí pomoc s koupí auta, zřízení řidičáku, zavedením internetu a ostatních služeb do domu, zřízení bankovního účtu, hospodyně atd. 70 - 180 USD. Rozhodli jsme se, že zkusíme její nabídku 4 nemovitostí a nadiktovali jsme si, co chceme vidět. Chtěla jsem po ní dopředu, aby to bylo o našem 1. víkendu, ale pak napsala, že nemůže, že až úterý/středa.

Z webových adres se mi líbil vyhledávač www.lamudi.com.mx, protože tam lze nastavit mnoho filtrů včetně vnitřního zařízení bytu. Ale na moje zprávy, které jsem jim tam nechala, nikdo nereagoval. Dostali jsme doporučení na "lidový" inzerentní web: www.avisosdeocasion.com. Tam nelze filtrovat dle zařízení bytu a nevidím tam nabídku ve čtvrti San Pedro, ale zato tam majitelé uvádějí přímo svá čísla. Musela jsem tedy rozklikat mnoho inzerátů z mnoha čtvrtí, zorientovat se, kde která je, než jsem našla pár možností, které přicházeli v úvahu.

pondělí 21. září 2015

Ceny

Ceny jsou příznivé. Převodní vzoreček na koruny je: 2 pesos = 3 Kč, takže vždy přičíst polovinu ceny (*1,4) Mají zde levný benzín: 14 pesos/litr (20 Kč), tedy i taxíky. Cesta z hotelu do centra 10 min: 100 pesos, cesta z hotelu do práce 45 min: z doslechu 350 pesos.
parkování ve městě na hodinu: od 15 pesos
Hotelová snídaně je drahá: 280 pesos
Hotelový pobyt je drahý: 1000-4000 pesos
Jídlo v lepší restauraci (hotelová nebo steak bar): 150 - 200 pesos.
Pivo v restauraci: 15 - 25 pesos (o víkendu je dražší)
Pivo v obchodě - plechovka 0,35l: 10 pesos
Coca Cola na ulici 0,5l: 15 pesos
voda na ulici 0,5l: 10 peoss
voda v obchodě 1l: 8 pesos
džus 1l: 15 pesos
mléko 1l: 16 pesos
jogurt 240g: 6 pesos
mazací sýr Philadelphia: 20 pesos
houska docela velká: 1 - 2 pesos
bageta velká: 15 pesos
čokoládový zákusek: 7 -15 pesos
cibule 1kg: 17 pesos
pomeranče 1kg: 12 pesos
*ceny jsou z obchoďáku Soriana
SIM karta Telcel s 50min.: 149 pesos
obyčejné botičky: od 200 pesos
jízda lodičkou 25 min: 60 pesos
jízda na ruském kole: 90 - 120 pesos
návštěva lékaře: 800 pesos

pondělí 14. září 2015

Monterrey

Monterrey je město v severovýchodním Mexiku, zároveň se jedná o hlavní město mexického státu Nuevo León. Je významným průmyslovým, vzdělanostním a finančním centrem. Samotné město má přibližně 1,5 milionu obyvatel, v metropolitní oblasti kolem Monterrey žije 4,2 milionu lidí. Tato metropolitní oblast je co do počtu obyvatel třetí největší v Mexiku (po aglomeracích Ciudad de México a Guadalajara). Zároveň je druhým ekonomicky nejvyspělejším městem v Mexiku. Má silné hospodářství je základnou mnoha národních i mezinárodních společností, a je nazýváno průmyslovým kapitálem Mexika. Monterrey bylo založeno v roce 1596 Diegen de Montemayorem. V letech po válce za nezávislost Mexika, se stalo důležitým obchodním centrem. Díky ocelárnám Fundidora de Monterrey město zažilo velký průmyslový růst.


Město je známé i pod přezdívkami La Sultana del Norte (španělsky sultán severu), La Capital del Norte (hlavní město severu) nebo La Ciudad de las Montañas (město hor). Monterrey leží na úpatí pohoří Sierra Madre Oriental. V těsné blízkosti města se nachází hora Cerro de la Silla, která tvoří přírodní dominantu města (vrchol se sedlem) a největší mexický národní park Cumbres de Monterrey.


Klima v Monterrey je suché, ale překvapilo mě množství zeleně. Čekala jsem polopoušť s kaktusy, a zatím tu rostou keře, tráva, stromy a juky. Deště jsou nevypočitatelné a přívalové. V létě se teploty pohybují až kolem 40°C, max 48°C. V září teploty klesnou na 25-30°C, jsou teplé večery. V zimě se dočkáme i 7-0°C, min -7°C, jednou za 4 roky se může objevit i pár cm sněhu. Zimy jsou trochu vlhčí. V březnu denní teploty vyšplhají opět k 30°C, ale v noci může být 15°C. Monterrey leží ve výšce 530 m.n.m., což je nízko v porovnání s Mexico City a Querétarem ve 2000 m.n.m.

Monterrey je obklopené vysokými horskými hřbety lákajícími na tůru za výhledy. Kromě hor však v blízkém okolí postrádám jiná malebná městečka - snad jediné je Saltillo 1,5h jízdy, a další víkendové výletní destinace. Snad ale něco objevíme. 3h jízdy ve směru Saltilla je solné jezero a 1,5h na opačnou stranu než je Saltillo je nějaká přehrada. K moři je to nejkratší cestou 4h ke hranicím s USA, do Tampica 6h, do Queretara 8h.

pondělí 7. září 2015

Síla osudu

Letošní dovolenou jsme trávili v Norsku, což bylo štěstí vzhledem k rekordním letním teplotám v Čechách. Trochu jsme se zchladili. Jeli jsme tam s postranním úmyslem poohlédnout se po možnostech spolupráce s místním trhem dřevostaveb. Zjišťovali jsme, jaké by to bylo, tady pracovat. Na mě tedy dost zima. Letos se jim léto nepovedlo, teploty přesně opačného extrému než u nás. Vrátili jsme se jako z dovolené a řešili, jakou změnu v životě provedeme rok po svatbě. Že bychom koupili nějakou nemovitost a přestěhovali se? Při poohlížení se po domečkách jsme zabrousili i na téma pracovních příležitostí v nové lokalitě a narazili na architektonicko-projekční kancelář, která zoufale hledala dva lidi, kteří by jeli dohlížet na projekt, který připravují v Mexiku. A tak nám to z čistého nebe spadlo do klína. (Naplnila se tak moje předpověď ze roku 2010, že až se vrátím do Mexika, bude to díky práci, akorát jsem si tehdy přála, aby v tom měl prsty architekt Michel Rojkind.) Vše šlo velmi rychle, do dvou týdnů (1.9.) jsme měli podepsané pracovní smlouvy na půl roku a nasávali informace týkající se projektu v Monterrey. Oficiálně jsme nastoupili 14.9. a rozloučili se alespoň pro zatím s našimi živnostmi. A začal kolotoč zařizování.



Očkování - Luboš si nechal konečně píchnout žloutenku, já se mimochodem při žádosti o potvrzení k pracovní způsobilosti zeptala, jestli břišní tyfus ještě stále není k dispozici (už dva roky nestíhají vyrábět vakcínu) a doktorka se rozzářila, že má tři od pátku v ledničce a budu první, koho po té dlouhé odmlce oočkuje.

Víza - já si udělala nové ESTA do USA (14 dolarů), Luboš je ještě má platné z Kostariky. Mexická neřešíme, budeme se stejně po 90 dnech vracet, takže stačí turistická víza, která automaticky dostaneme na letišti. Ale společnost řeší, že její zaměstnanci stráví prací v zahraničí více jak 180 dní v roce, a to by si tam už měli založit pobočku. Pak bychom měli platit daně, sociální, zdravotní tam. Ale konzultantská firma se fláká s dodáním informací, takže se to do odjezdu nestihne rozlousknout.

Pojištění - pojišťovny, do kterých jsme volali nám nebyly schopné říct, se kterým zařízením v Monterrey mají smlouvu. Opakovali, že jsou světové, a až se nám něco stane, zavoláme na linku a oni nám řeknou kam máme jet. Další zklamání - lidi na pobočkách "vědí" jen to, co si sami umíme přečíst na internetu. Rozhodovali jsme se tedy mezi dvěma produkty od AXA - jednorázové pojištění a více cest. Jednorázové na půl roku vyjde dráž, ale člověk se nesmí vrátit. Více cest je levnějších (něco přes 9000,-Kč), je to rovnou na rok, ale člověk se musí po 90 dnech otočit v ČR. Než abychom si na každou část pobytu smlouvali znovu jednorázové, šli jsme do více cest. Máme od firmy nárok na 5 zpátečních letů ročně. 90 dní by vyšlo přesně na Vánoce, ale to si chceme vzít dovolenou v Mexiku, takže poletíme 2x - v listopadu a v lednu/únoru. Dle dosavadního plánu se máme vracet 14.3.2016.

Zajištění domácnosti - největším oříškem bylo naše kakao. Ve velkém květináči už máme pěknou džungli. Rostliny i s květináčem mají 1,5 m a nevejdou se do auta. Vsázeli jsme na našeho souseda - Béda Trávníček - jediný široko daleko, komu neuschl přes léto trávník. Vzal si pod křídla jen menší květináč. Většímu jsme museli zastřihnout vršky a transportovat k rodičům.

Letenky - ve firmě se běžně kupují až pár dní před odletem. Řešili jsme datum návratu, nakonec jsme zvolili 7.11. a doufáme, že to kdyžtak půjde změnit. Máme to od British Airways, ale operuje to American Airlines, stály 30 000,- Kč. Přesedání v Londýně a v Dalasu. Celkem 19 hodin, odlet v 7 ráno, přílet v 19 večer stejný den, 7h časový posun. 2 + 1,5 přestup + 10,5 + 3 přestup + 2 h. Přes Dalas je to pohodlnější než přes Mexico City, kdy se člověk přeletí Monterrey, a pak se musí vracet. American Airlines žádný zázrak, dokonce poslední let byl bez jídla.

Ubytování - mysleli jsme si, že ubytování automaticky pro všechny řeší kolegové z firmy - když už jedeme společně jako osmičlenná skupina (ostatní se po týdnu jednání vrátí). Několikrát jsem se snažila doptat a ověřit, že tomu tak je, ale až v pátek před nedělním odletem se mi to podařilo, a byla jsem zklamána. Chyba v komunikaci. O ubytování se dokonce žádá zadavatel v Mexiku formulářem. Ve formuláři jsem udělala chybu, takže i když se to dostalo k řešení, nevěděli si rady s datem odletu a nic nezařídili. V sobotu jsem se doptávala přes internetový chat hotelu InterContinental Presidente Monterrey, jestli nás tam mají - neměli, tak aby mi udělali rezervaci od 20. do 3.10. - neměli volno 22.-23. - tak alespoň na jednu noc - to šlo. Fajn, alespoň víme, kam hlavu složíme první den. Ani šofér, který nás vyzvedával o nás nevěděl, ale vešli jsme se mu do auta s ostatními. A na místě nám to prodloužili. Mysleli jsme si, že do 4.10., ale ukázalo se, že nás chtějí vyhodit už 24., ale prodloužit to šlo a polepšili jsme si na pokoji.

pondělí 8. prosince 2014

Cena kakaa roste, naše kakaovníky také

Na internetu vyskakují zprávy, že ceny kakaa rostou. Neurodilo se z důvodu nepřízně počasí na Pobřeží slonoviny a v Ghaně. Za poslední dva roky vzrostla cena o 40 %. Kakao prý plodí po třech letech, tak ještě dva a půl musíme vydržet, než se budeme těšit z vlastních bobíků.
Z našich 32 semínek vyrostlo 9 šampionů. Některé klíčky pozdním zasazením do hlíny zaschly, některá semena zplesnivěla. Několika sazeničkám se nedařilo, byly slabé a nerostly.

14 dní po položení klíčku na hlínu se semeno na kořínku zvedlo a lístečky se začaly drát ven na světlo.

Po třech týdnech pozorujeme markantní rozdíly ve vývoji. Některá semena mají tak zaschlou slupku, že ji opatrně odloupávám, aby lístky mohly ven.

Měsíc je rostlinkám a nafukují listy jako čerstvě vylíhnutí motýli křídla. Poté co list vyroste a začne probíhat fotosyntéza, krásně svěže zezelená a ztvrdne, jako by byl plastový.

Měsíc a půl, naše děti nám dělají radost.

9 měsíců. Čtyři nejlepší jsme přesadili do 60l květináče. Mezi kořenovými baly jsou igelitové přepážky, aby se rostliny navzájem nedusily. Zemní substrát: pokojové tropické rostliny, rašelina. Po pokusu a přesazení jednoho do české hlíny do skleníku nedoporučujeme pokus opakovat. Zaschla špička, listy zhnědly, rostlina živoří. Ostatním rostlinám také občas hnědnou listy. Nedaří se nám vypozorovat souvislost se zaléváním (přílišným/nedostačujícím). Zdá se to lepší poté, co jsem začala hnědnoucí okraje nebo celé listy odstřihávat. Stromky mají 30 až 50 cm.

pondělí 10. března 2014

Pěstování kakaa

Jako suvenýr jsme si nepřivezli žádné barevné tkané a vyšívané májské oblečení. Soustředili jsme se na kávu a čokoládu. Propašovali jsme kakaový bob! Rozhodli jsme se, že si odepřeme dobrotu, a zkusíme semínka zasadit. Týden jsme kolem bobu na kuchyňské lince chodili a říkali si, že se na to pěstování musíme pořádně připravit a zjistit, jak se to dělá, abychom neudělali chybu. Jedno ze dvou semínek, která jsme přivezli zvlášť z Yorkínu v igelitovém sáčku, už vyklíčilo. "Jak to probíhá v přírodě? Není sladký obal semínka lákavý pro zvířata, která pak kousnou do hořkého, naruší semínko, ale dál ho nesní?", uvažovala jsem. Narušili jsme i druhé semínko a dali je do květináče s rašelinou. Nezahrabávat moc hluboko, semínko se zvedne na kořínku.

Vygooglila jsem pár stánek, kde se se svými pěstitelskými pokusy podělilo několik Američanů. Vyplývá z nich, že semínka nesmí nikdy vyschnout, musí být ve vlhku a v teple. S obavou jsem se ohlédla na hnědnoucí vysychající bob na lince. Je třeba jednat a rozkrojit ho co nejdříve. Připravila jsem velký keramický talíř, který bude držet teplo z topení a dva plstěné hadry, které budou držet vlhko. Lubomír se chopil nože, já foťáku a dali jsme se do řezání bobu vejpůl. "Ty, Bobe, neřež moc do hloubky, ať nepoškodíš semínka!" "Jasně, Bobku, neboj, dám si bacha." Podařilo se! Semínka jsme vydloubali raději rukama, aby se lžící nepoškodily.

Nakonec jsme měli před sebou různá stádia semínek. Některá v dolní části už měla bílou postýlku vyschlou a pomalu klíčila, jiná již byla jen hnědá a kořínek měl i centimetr a půl, u těch jsme dávali pozor, aby se nerozpadla, protože se dělí jako mozek. Ty úplně spodní ani nešly vyndat. Semínka jsem po skupinkách rozmístila na talíř, namočila druhý hadr a zakryla je. Talíř jsem dala na topení.

První nešvar: hadry na topení rychle vysychají. Namočila jsem rohy hadru do hrnečku s vodou. Druhý nešvar: noci jsou chladné, ráno je hadr studený. Začala jsem ráno kropit teplou vodou. Celkové vylepšení systému: Přikryla jsem talíř igelitem, nikdy již nevyschl. A občas jsem semínka zahřívala polštářkem se zrním, které se ohřívá v mikrovlnce. Se semínky v hlíně není žádná potíž, rostou obě. Nejprve to vypadalo, že je na nich bílá plíseň, ale dostaly se z toho. Brzy (asi po pěti dnech) se postavily na vlastní kořen a asi po sedmi napřímili semínko nad sebe. Do květináče jim přibyla další dvě nejnadějnější semínka z talíře. Některá semínka na talíři začala ošklivě zeleně plesnivět. Ostatní musím co nejdříve přesadit do hlíny.

Je třeba sehnat rašelinu a hluboké květináčky, aby se kořínek moc brzy nezkřivil o dno. Trik z kávové plantáže: sázeli tam kávovníky po dvou, aby spolu museli soupeřit. Byly tak rychlejší a silnější, nebo prostě jeden vyhrál.