pondělí 14. září 2015

Monterrey

Monterrey je město v severovýchodním Mexiku, zároveň se jedná o hlavní město mexického státu Nuevo León. Je významným průmyslovým, vzdělanostním a finančním centrem. Samotné město má přibližně 1,5 milionu obyvatel, v metropolitní oblasti kolem Monterrey žije 4,2 milionu lidí. Tato metropolitní oblast je co do počtu obyvatel třetí největší v Mexiku (po aglomeracích Ciudad de México a Guadalajara). Zároveň je druhým ekonomicky nejvyspělejším městem v Mexiku. Má silné hospodářství je základnou mnoha národních i mezinárodních společností, a je nazýváno průmyslovým kapitálem Mexika. Monterrey bylo založeno v roce 1596 Diegen de Montemayorem. V letech po válce za nezávislost Mexika, se stalo důležitým obchodním centrem. Díky ocelárnám Fundidora de Monterrey město zažilo velký průmyslový růst.


Město je známé i pod přezdívkami La Sultana del Norte (španělsky sultán severu), La Capital del Norte (hlavní město severu) nebo La Ciudad de las Montañas (město hor). Monterrey leží na úpatí pohoří Sierra Madre Oriental. V těsné blízkosti města se nachází hora Cerro de la Silla, která tvoří přírodní dominantu města (vrchol se sedlem) a největší mexický národní park Cumbres de Monterrey.


Klima v Monterrey je suché, ale překvapilo mě množství zeleně. Čekala jsem polopoušť s kaktusy, a zatím tu rostou keře, tráva, stromy a juky. Deště jsou nevypočitatelné a přívalové. V létě se teploty pohybují až kolem 40°C, max 48°C. V září teploty klesnou na 25-30°C, jsou teplé večery. V zimě se dočkáme i 7-0°C, min -7°C, jednou za 4 roky se může objevit i pár cm sněhu. Zimy jsou trochu vlhčí. V březnu denní teploty vyšplhají opět k 30°C, ale v noci může být 15°C. Monterrey leží ve výšce 530 m.n.m., což je nízko v porovnání s Mexico City a Querétarem ve 2000 m.n.m.

Monterrey je obklopené vysokými horskými hřbety lákajícími na tůru za výhledy. Kromě hor však v blízkém okolí postrádám jiná malebná městečka - snad jediné je Saltillo 1,5h jízdy, a další víkendové výletní destinace. Snad ale něco objevíme. 3h jízdy ve směru Saltilla je solné jezero a 1,5h na opačnou stranu než je Saltillo je nějaká přehrada. K moři je to nejkratší cestou 4h ke hranicím s USA, do Tampica 6h, do Queretara 8h.

Žádné komentáře:

Okomentovat