úterý 29. prosince 2009

Puerto Escondido

Probudili jsme se v novem meste - Acapulco pred x lety, kdy neexistovaly hotely. Ubytovani jsme meli zamluvene v "cabaňa" - chaloupce, nicmene se z toho vyklubala docela fajn luxusni stavbicka se strechou z palmovych listu, kuchynkou, obyvackem, loznickou v patre, pres postel je moskytiera a na terasce hamaka. K dispozici je bazen, terasa s vyhledem na zapad slunce, internet zdarma a dokonce mi i vyprali pradlo. A to proto, ze to je americky dum, jak majitele, tak hosti mluvi anglicky. Akorat ja a uklizecky pouzivame spanelstinu.

Prosli jsme se po plazich do centra. Vlny byly na blbnuti vysoke, ale na surfovani male, takze se lide bavili akorat jizdou na skutru, bananech, konich, lodickach, ktere slibuji videt delfiny a zelvy, skoky s padakem atd.



Pri prochazce po plazi na nas utoci majitele plazoveho vybaveni a nabizeji slunecnick, nebo dealeri zazitku, prodavaci tretek a zmrzliny... Ale mnohem mene nez v Acapulcu. Vsem jsme se ubranili a dosli na mensi plazicku, kde uz jsme se neubranili, protoze jediny stin byl v restauracich. Pri utrate za jeden dzus a kokos jsme mohli okupovat jednu hamaku, pohodicka.

Kokosy me prekvapily. Mela jsem kokos, ktery se prodaval jiz bez te tvrde hnede skorapky - zkratka bila kulicka. Ten chutnal kokosove a mel spoustu mlika. Pak jsem si dala kokos, ktery se serviroval jeste v te zelene duzine. Vypila jsem vodu, byl plny po okraj, pani mi ho rozsekla, to bile kokosove vydlabala lzickou a prekvapeni se tykalo konzistence toho bileho. Bylo to spis jako zele. Zkratka byl mladoucky, skorapka se skoro dala take snist. Takovy jsem jeste nevidela. Kdyz jsem si dala dalsi, prosila jsem o zraly a dostala jsem pekne vyzrali, ale nechutnal moc kokosove. Snad priste budu mit vic stesti.

Dalsi den jsme zajeli jeste o kousek dal a nasli plaz s koraly, kde uz nikdo nic nenabizel. Snorchlovali jsme a videli rybicky ruznych barev. Modre malinke, sedive se zlutymi prouzky, puntikovane nafukovaci... Fascinuji me pelikani "surfari", kteri se neohrozene proletaji ve vlnach tesne predtim, nez se preklopi... Tentokrat si uzivame ne jako na cestach, ale jako na dovolene. Obedvame ovoce a k veceri si varime testoviny. U kluka "Vykutáleného Pomeranče" jsme koupili 15 pomerančů za pakatel a vymačkali si výborný "jugo" neboli džus.

1 komentář:

  1. To by se mě taky líbilo, pozorovat jak loví pelikáni z lehátka.
    To jsem zvědavá , co bude hezčí tady nebo Karibik ,m.

    OdpovědětVymazat