středa 27. ledna 2016

Do Monterrey dorazila zima

O víkendu 23.-24. bylo léto. Chodili jsme po Chipinque v kraťasech a tričku. Teploty dosahovaly přes den k 28°C, v noci kolem 5 -10°C. Na úterý hlásili ochlazení a na středu déšť. Místo této křivky kolísající jako sinusoida od 5°C ke 25°C každý den se na středu teplota ustálila na spodním okraji a nestoupla celý den. V noci z úterý na středu pršelo, takže jsme se probudili do svěžího mokrého rána. Kolikrát tu za posledního půl roku pršelo by se dalo spočítat na prstech jedné ruky, takže mokro a vlhko je tady něco ojedinělého. Alespoň se trochu spláchl prach pokrývající silnice, listy rostlin a prostě všechno.

Vrátní u brány do práce dnes nevystrčili nosy z vrátnic, kolegové seděli v péřových bundách celý den. Olimpia nám ráno ukazovala fotku od Marca - důkaz, že u hotelu na Chipinque "napadl sníh" - bylo tam trochu poprášeno jinovatkou. Ale jestliže v 500 m.n.m. je 5°C, v 1300 m.n.m. by mělo být o 6°C méně, takže -1°C. Během dne se roztrhala mračna a před horami oblaka vytvářela scenérie jako z pohádky. Hory plující na mracích. Konečně ty hory nabyly na majestátnosti a výšce. Když jsme se cestou z práce blížili domů a k horám, zvědavě jsme upírali zraky k vrškům, které akorát opouštěly zbytky oblaků. Když odešly, nebylo již pochyb. Vršky zůstaly bílé! Na Chipinque, na Antenas a Cerro de la Silla, stejně jako na okolních bezejmenných masivech je poprašek sněhu!

Doma jsme na ten zázrak koukali z okna přes obsypaný mandarinkovník a celý ten výjev dohromady působil patřičně neuvěřitelně. Od čtvrtka se vše předpověď vrací k normálu a opět bude přes den 25°C. Takže zima trvala přesně jeden den. A je tu jaro!

Žádné komentáře:

Okomentovat