sobota 2. ledna 2016

Tampico - Monterrey + shrnutí

Poslední ráno, poslední den na cestě, závěr. Dnes už nás ani po cestě nečeká nic zajímavého - blížíme se k Monterrey. Protože jedeme pod horami, ne po náhorní plošině, až do půli dnešní cesty jsme jeli zelení - trávou a stromy. Oběd nám vyšel do Ciudad Victoria, ale nenašli jsme tam ani hlavní náměstí. Celkem ošklivé nezajímavé město. Pršelo, teplota klesla na 5°C. Vítejme zpět v našem 2. domově. Ale po té, co jsme objeli skoro celé Mexiko, jsme rádi, že žijeme a pracujeme právě tady. Příležitosti, peníze a kvalita života. Jinde bychom San Pedro hledali marně.

Najeli jsme celkem 5 750 km. Celková finanční bilance vyšla velmi pozitivně, dostali jsme se téměř na polovinu nákladů, než jsme počítali, a to hlavně na vstupech, jídle a suvenýrech. Cenu ubytování a benzínu jsme znali dopředu docela přesně, ale i tyto položky byly levnější než odhad. Takže 15 dní na cestě: ubytování 9050 peso, benzín 6100 peso, jídlo 4600 peso, vstupy 1370 peso, suvenýry 2500 peso, silniční poplatky a parkování 3250 peso; SUMA 26 870 pesos, tj. 40 300 Kč, tj. na osobu 20 150 Kč. Pokud byste se chystali na něco podobného, můžete připočíst cenu letenky a podle toho, zda plánujete jezdit autem nebo busem, pronájem auta.

Cestou jsme poslouchali audioknihy. K našemu údivu nás zaujal sci-fi román Nonstop z roku 1958 od Brian Wilson Aldiss. Poslouchali jsme, jak na vesmírné lodi bují džungle poniků a projížděli jsme šťavnatou zelení jihomexických (pra)lesů.

Docela novou zkušeností pro mě bylo i cestování autem. 2009/10 jsem se pohybovala autobusy, a i 2014 v Kostarice jsme používali místní hromadnou dopravu. Až 2015 jsme Norsko procestovali autem, ale to byla Evropa. Výhody/nevýhody mě asi ničím nepřekvapily. Člověk se může pohybovat rychleji, kam chce, zastavovat kde chce, zajet si tam, kam autobusy nejezdí / ale je unavený, cestuje ve dne, protože v noci se bojí, řeší silniční poplatky a parkování.

Žádné komentáře:

Okomentovat