pátek 1. ledna 2016

Veracruz - El Tajin - Tampico

Probudili jsme se do nového roku 2016, který jsme slavili 2x. Poprvé v 17h po cestě, když byla půlnoc v Čechách, podruhé místního času o 7h později. Přesto jsme vstávali brzy. Rozhodně dříve než snídaňový personál. Posnídali jsme v autě. Ráno nás čekala akorát rošáda na parkovišti. Museli přeparkovat 4 auta, která stála v průjezdu do parkoviště, abychom mohli vyjet. Bylo to jen drobné zdržení. Ještě jsme se krátce prošli s pár dalšími ranními ptáčaty po přístavu, kde foukalo.

Po 4h, tedy ve 12h, jsme dorazili do El Tajín poté, co nás navigace ztratila v Papantle, a pak se ztratila sama. Vymotávali jsme se těžko, ulice v realitě neseděly s navigací. V El Tajín moc lidí nebylo. Nechali jsme se nejprve zavést uličkami stánků se suvenýry do restaurace. Poté jsme shlédli představení létajících mužů při rituálu přivolávání deště - takový řetízkový kolotoč hlavou dolů z vysokého stožáru. A když jsme chtěli vstoupit do areálu pyramid, překvapila nás fronta. Kde se tu ty lidi najednou vzali?

El Tajín je opět něčím jiný než jiná města. Tentokrát mají pyramidy niky. Takové vykýřky ve schodištích a okénka ve schodech pyramidy. Areál byl pěkný, rozsáhlý, ve šťavnaté trávě, ale to asi proto, že mrholilo, obklopený lesy. Také se nám konečně začalo ochlazovat, 30°C a prádelnu jsme nechali za sebou a vrátili jsme se k bundám a dlouhým kalhotám. Večer budeme na 15°C.

Dalších 5h v autě i s noční zácpou způsobenou havárií na dvouproudové silničce v lese za deště. Trochu jsme se báli stát v autě po tmě, ale dobře to dopadlo. V Tampicu nás přivítaly hořící komíny. Hotel Mediterráneo rozhodně není v centru, ale my stejně měli sílu akorát dojít na večeři a padli do postele. Proč jen je člověk tak unavený z pouhého sezení v autě?

Žádné komentáře:

Okomentovat