sobota 25. července 2009

1.dny v DF



V sobotu jsme se přestěhovali do hotelu La Rioja a okusili naše první mexické jídlo a pivo. Jídlo nebylo nijak obzvlášť vynikající ani pálivé, dali jsme si tacos - jako praví turisti toužící po místních pochoutkách. Tři kukuřičné placky srolované do trubičky s kuřecím masem. Zato pivo bylo překvapivě velice chutné.

Vydali se prozkoumávat centrum - náměstí Zócalo. Na Zócalu se nachází katedrála Metropolitana a svatyně El Sagrario, na stožáru vlaje ohromná vlajka Mexika, kolem dokola se nachází stanoviště "indiánské kultury", kde z vás vyženou zlé duchy, nebo vám zatančí rituální tance.



Díky ISIC kartě jsme se zdarma podívali na vykopávky Templo Mayor z dob Tenochtitlánu - města uprostřed jezera. Po dobytí města Cortézem bylo jezero postupne vysušeno a na jeho místě vzniklo Ciudad de Mexico. Proto je také zdejší podloží velice nestabilní a většina budov se propadá a naklání. (Budova Las Bellas Artes se propadla už o 1m, což dokazuje asfalt u paty budovy, který býval rovný a nyní tvoří pěkný svah.) Před muzeem jsem se vyfotila s kamenným diskem zobrazujícím bohyni měsíce, kterou bůh Slunce svrhl ze skály, a proto má oddělené končetiny. Díky nálezu disku určili, který chrám byl zasvěcen bohu Slunce. Než jsme prošli muzeum u vykopávek Templo Mayor projevilo se období dešťů, ochladilo se, a tak jsme se vydali do hotelu.

2 komentáře:

  1. hura!tesime se na pokracovani! a vic popisu jidla, prosim:-) DDL

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem nastudovala význam tohoto obrazce. To je velice morbidní scéna stětí a rozčtvrcení bohyně Co....jejím bratrem Hu.....
    Fuj. nic pro mě.
    máma

    OdpovědětVymazat