středa 14. října 2015

Filmy

Ještě když jsme bydleli na hotelu, zašli jsme do videopůjčovny nechat si doporučit nějaký opravdu kultovní mexický film. Obsluhovali tam dva vysmátí teenageři a nevěděli, co by nám doporučili. "Mexický film? Dobrý? Kultovní k tomu? To nemáme, takový neexistuje. Když my známe spíš filmy pro teenagery a americké filmy. Černobílé? No to už vůbec ne." Pak se zamysleli a začali hledat po regálech, až se jeden z nich vynořil a vítězoslavně svíral v ruce komedii Nosotros los Nobles - My Urození. Je to o rodině úspěšného podnikatele - ovdovělého pana Urozeného a jeho třech zhýčkaných dětech. Jednoho dne se rozhodne jim udělit lekci. Odpočinková jednoduchá záležitost, ale líbila se nám.

Kluci se tvářili vítězoslavně. My chtěli další. Posmutněli. Třeba nějakou natáčenou v Monterrey, napovídali jsme jim. Jeden z nich se rozzářil: Perfect game! Je to o baseballovém snu jednoho kluka a jeho kamarádů z Monterrey v době průmyslového rozmachu. Ne že byste tam poznali moc současných zákoutí, ale je to dobré pro představu o letech minulých. Podařilo se jim pár záběrů na město s ocelárnami a Cerro de la Silla v pozadí. Děj je lehký, odpočinkový, ale poutavý.

Z dob dřívějších si vzpomínám na film Como agua para chocolate, který nám pustili na hodinách španělštiny. Taková babičkovská klasika o tom, jak nejmladší dcera se nesmí vdát, musí zůstat doma a pečovat o rodiče. Tak si její nápadník vezme její starší sestru, aby jí mohl být na blízku, ale způsobí jí tím celoživotní trauma. A ona své emoce transformuje do jídla... Něco jako Ptáci v trní, někoho zaujme, njiného odradí.

Mím oblíbeným filmem z 2009 je El Estudiante - Student. Natáčel se v nádherném Guanajuatu - městě Dona Quijota (ne že by Don Quijote měl s Guanajuatem něco společného, ale naopak to funguje a v Guanajuatu se každoročně odehrává festival Cervantino). Dědeček na penzi se rozhodne, že teď konečně má čas jít na univerzitu a přihlásí se do běžných kurzů s o generace mladšími spolužáky. Dochází k roztomilým střetům kultur a pohledů na svět, nakonec jeden druhého učí chodit v tom širém světě. Vše je velmi optimistické a dobře naladěné.

15 nejúspěšnějších mexických filmů: www.forbes.com.mx
20 nejlepších mexických filmů: listas.20minutos.es(začíná to staršími filmy)
15 nejlepších mexických filmů 2009-14: pijamasurf.com

Žádné komentáře:

Okomentovat