pátek 2. října 2015

Hledání bydlení 2

Moje představa o tom, že bydlení seženeme za dva týdny a od října budeme bydlet, se začala rozplývat... První víkend nám zrušili dvě agentky návštěvy domů a promrhali jsme náš jediný volný čas odpočinkem před dalším pracovním týdnem a poznáváním města. S jednou jsme se domluvili na středu v 6, Marcela se cukala, že 6 odpoledne už je pozdě, jestli nemůžeme v práci končit dřív, že by to raději nechala na další víkend. Docela ostře jsem jí vyčinila, že jsem chtěla minulý víkend, čekání do dalšího je ztráta času. Chytla se za nos a "už" v úterý jsme od ní viděli první byt. Byt byl fajn, ale nezaujal nás. Z ulice přístup až na pavlač, přímo ke vstupu do bytu. Navíc chceme za každou cenu bydlet blíže práci. Hledá tedy něco v General Escobedo a San Nicolas. O Apodace, na kterou jsem vsázela já, se ani nezmínila. Přeposlala jsem jí kontakt na jeden dům v Puertas del Norte, aby nám tam zařídila návštěvu. Ve středu jsme tedy končili dřív v práci a sešli se v jednom moc pěkném a moderním domečku v General Escobedo, v privátní zóně Valle del norte. Je to 5 řad řadovek namačkaných jedna na druhou, s malým parčíkem bez stínu nebo prolejzačky, obehnaných zdí. Když nás vrátný pouštěl, pokřižoval se. Bydlení ale pěkné, 20 min do práce, akorát že majitelka má 9 denní miminko a neopustí dům dříve než 20.9. Pak nám Marcela ukázala dům, o který jsem jí žádala v Puertas del Norte. Privátní zóna staršího data, přívětivější, ne tak sevřená, s velkým parkem a hřišti, ale dům starý, nehostinný. Odtamtud jsme jeli na naši schůzku s agentkou Patricií do Cumbres - Santa Catarina. Vkládala jsem do tohoto domu velké naděje. Přijeli jsme o 30 min. dříve a prošli si privátní zónu pěšky. Zastavil nás místní ostraha Alexander a dal se s námi moc mile do řeči. Moc se nám tam líbilo. Cumbres je v údolí mezi dvěma horami, neni to placka, nabízí výhledy. Dům byl také moc pěkný, chybělo mu jen nádobí, internet a jedna klimatizační jednotka. A bohužel jsme řekli, že to chceme jen na půl roku (s možností prodloužení), ale to se majitelce nelíbilo a zamítla nás. Škoda, už jsme byli skoro rozhodnutí, že jsme to našli.


Ve čtvrtek jsem psala Marcele, že to nevyšlo, jestli pro nás ještě něco nemá. Měla, dva, ale oba v San Pedro. Pořád nám všichni cpou to San Pedro. Co jsme měli tu čest při procházkách v okolí hotelu, je to děsně nabubřelá čtvrť se samými soukromými parky a zónami, ze kterých se nedá vyjít. Stačilo by nám bydlet nějak rozumně normálně, ne s vyšší třídou. Ale když v Escobedo už žádné další nabídky se zařízením nejsou. Nechali jsme si tedy ukázat ještě dva byty v San Pedro. Tím se vyčerpá nabídka 4 možností balíčku, který jsme si zvolili pro Marceliny služby. Rozhodně jsme rádi, že si udělala čas odpoledne. Je lepší vidět dva byty za odpoledne, než 6 za sobotu.


Hned první byt se nám velice zalíbil a padli jsme si do oka s majitelem. Je to architekt, má 5 motorek a 3 syny architekty. Má rodinný dům, u kterého pronajímá ve 2. patře byteček, který je přístupný přes terasu. Terasa je jenom naše. Vymění nám židle u stolečku, koupí větší postel, televizi, nově potáhne židle v kuchyni, vymění žaluzie... Výměnu sedačky už jsem nezkoušela, hodím přes ní přehoz. Byt má obývák s jídelnou a kuchyňským koutem s prádelním koutem, a dva pokoje, každý se svou koupelnou. Nic velkého, ale postačující. Dobrá čtvrť, klidná, žádná uzavřená zóna, dá se tu jít běhat, za každým rohem nějaké služby, obchůdky, restaurace, ne jen velké nákupáky. Ještě jsme si nechali ukázat druhou nabídku, která uvnitř byla možná lepší, pěkný výhled, ale lokalitou špatná. Vrátili jsme se zpět k prvnímu rozhodnuti, že ho chceme. Výhodou tohoto totiž je, že majitel je vstřícný, vyhneme se papírování přes zaměstnavatele a po složení záloh se budeme moci v neděli nastěhovat! No to je neuvěřitelné! My už se připravovali, jak se budeme stěhovat do jiného hotelu! Super, máme to v rekordním čase. V pátek dostal 50% zálohy (1 nájem 14 000 pesos), aby s námi počítal a už ho dále nenabízel a domluvili jsme si podmínky. Přinesli jsme maximum papírů, co jsme sehnali z: 1) kopie pasů, 2) kopie pracovního povolení, 3) kopie občanky majitele firmy, 4) zakládací listina firmy, 5) dopis potvrzující naši pracovní cestu. V sobotu proběhne úklid bytu a vykouření švábů (dva leželi na podlaze). V neděli se nastěhujeme, zaplatíme druhou polovinu zálohy, koupíme svoje peřiny a povlečení a další spotřební záležitosti. Pokusíme se domluvit tak, aby věci, které koupíme a zbydou tam po nás, odkoupil za část nákladů. Doufáme, že v pondělí nám zaměstnavatel odsouhlasí smlouvu a budeme ji moct co nejdříve podepsat a zaplatit první nájem. V pondělí ještě proběhne výměna postelí a žaluzií, renovace židlí někdy v průběhu dalších týdnů...

Žádné komentáře:

Okomentovat