čtvrtek 21. ledna 2010

Flores, Tikal

Opustili jsme Coban a cekal nas opet cestovni den v minibuse. Sjeli jsme z hor do roviny - z 1300m.n.m. do 110m.n.m. - a poradne se oteplilo. Ocitli jsme se pralesnatem cipu Guatemaly, ktery je casti "plic sveta" a domovem mnohych zvirat. Timto si skrtam i navstevu zoo, stejne jako pout, ze seznamu mist, ktere musim po prijezdu navstivit. Nasi dalsi destinaci je Flores - mesto na ostrove. Hernan Cortez tu pri sve ceste zanechal sveho nemocneho kone, mistni obyvatele ho ale neumeli krmit, nosili mu kvetiny a nejcennejsi pochutiny, obetiny a dary, ale kun posel. Odjakziva meli problemy s povodnemi, rozhodli se proto kone obetovat a hodili ho do jezera. Postavili mu kamennou sochu, kterou po dlouha leta uctivali a povodne ustaly.



Dnes je Flores spojeno s pevninou silnici na uzke siji se zvedacim mostkem. Je to malicke mestecko, spise tedy cast soumesti jehoz hlavni cast se nachazi na brehu jezera. Pripadame si tu jako Maly Princ na jeho planete, kterou obejdeme za 15 minut kolem dokola. Ale to jezero je nadherne. Ciste, velke a klidne. Naplavani jako delane a navic naprosto nezbytne pro schlazeni po celem dni poceni se.

Druhy den na nas v 6 rano troubil autobus pod balkonem a jeli jsme se podivat na Tikal - mayske ruiny uprostred pralesa. Cestou se rozednilo a pozorovali jsme dopravni znacky upozornujici na pralesni zvirata jako nosaly, krocany, jeleny, hady a jaguary. Rikali, ze rano bude chladneji, ale i v kratasech a tricku nam bylo teplo. Udelali sme dobre, ze jsme si privstali, kvuli vedru a lidem, zvirata uz se stihla ukryt dal od cesticek. Ale i presto jsme jich dost videli - opice se houpaly v korunach stromu, nebo snidaly na palme, nosali si nedelali tezkou hlavu z turistu a klidne prozkoumavali, co jim nechali pod lavickou, ptaci byli vsude kolem...

A Tikal byl jako na pohlednicich a obrazkach v encyklopediich. Na hlavnim namesti se nad vrsky stromu tycily dva chramy, jake jsem tady jeste nevidela. Jsou strme a svou strukturou pripominaji mayske bojovniky - na pyramide je chram (hlava) a nad nim je jeste vysoka nadstavba (bohate masky, ktere nosili na hlavach nacelnici) - to proto, ze neznali klenbu a pro zastreseni pouzivali nepravou precnelkovou klenbu, nebo drevene preklady. Takova klenba vyzaduje velke navyseni stavby. Je to naprosto impozantni misto, dechberouci a nadherne. Mensich palacu jetu bezpocet. Vyhoda tohoto mista oproti jinym ruinam je ta, ze je v pralese, takze kdyz pres den svitilo slunce, mohli jsme se ukryt ve stinu stromu. A po chvilce se vynorit pred dalsim chramem, jeste daleko vyssim, nebo starsim, vzdy se nejake nej najde. Cela oblast je opravdu rozlehla a stale tu clovek svadi boj s dzungli, ktera pamatky bezmilosti pohlcuje. A to se v ni ukryvaji minimalne dve dalsi oblasti jeste velkolepejsi nez Tikal, ke kterym vede cesta akorat dva dny pesky pralesem.





Žádné komentáře:

Okomentovat