pondělí 25. ledna 2010

Tulum

V nedeli jsme opet brzy rano zvedli kotvy a z Belize City nasedli na autobus do Chetumalu = do Mexika. V Belize jsme se tedy moc nezdrzeli, pouze dve noci na jednom miste. To proto, ze Belize je zajimave svou kulturou, ale pamatky a pralesy jsou stejne jako v Guatemale nebo Mexiku. Cely den jsme stravili na ceste. Na hranicich jsme museli zaplatit nemale opousteci a vstupni poplatky, pekne jsme cely autobus zdrzovali, a pak jsme ubohe spolucestujici nechali cekat ve fronte na listky, zatimco jsme rovnou nasedli do autobusu do Tulumu. A dalsi 4 hodiny cesty. Nakonec jsme se ubytovali nedaleko od ruin, ktere se netradicne nachazeji na pobrezi, primo na utesu nad morem.

Ruiny samy o sobe nejsou nijak vyjimecne, jsou drobnejsi. To zvlastni je, ze se jednalo o pevnost obehnanou se tri stran kamennou zdi, zaroven je to pristav, byvaly dulezity obchodni uzel. Nejvyssi stavba se nachazi na okraji nevysokeho utesu - siroko daleko jiny utes neni, jen bile plaze - coz dava temto ruinam jedinecny raz. Snoubi se tu hned dve tvare a krasy dohromady. Nicmene je to misto mnoha turistu, a to ted neni sezona. A snad jeste vic nez turistu je tu leguanu. Vyhrivaji se na kazdem druhem kameni, nehnute lezi a maji dobrych 50cm i s ocasem. Nastesti jsou to vegetariani a jsou lini se pohnout. Nabyla jsem dojem, ze turiste vice nez pamatky fotili ty plazy. Primo na plazi v arealu ruin se da koupat, neodolali jsme ani my, i kdyz je to nejhusteji obsazena plaz siroko daleko. More je tu klidne s mensimi vlnami, azurove a pisek jako hruba mouka jemny a bily - z kousku rozemletych musli a koralu z predsunuteho koraloveho utesu.

O kousek dal po pobrezi jsme nasli plaz s pisecnymi dunami porostlymi zajimavymi keriky. Mezi dunami se ukryvaly "cabanas" - chaticky ze dreva se striskou z palmovych listu. Ty pisecne kopce nam pripominaly zaveje snehu a to misto bylo kouzelne.








Odpoledne jsme si pujcili kola a vyrazili se podivat, co je to "cenote" - tedy dira v zemi s lagunkou a podzemnim systemem jeskyni. Mistni hornina je velmi mlada a krehka, strop jeskyni se casto propadl a vytvoril cenotes/studny. Gran Cenote sice nebyl takovy, jaky jsem si ho predstavovala, ale po ponoreni pod hladinu to byl paradni pohled - kombinace koraloveho utesu, Laguna de la Media Luna a krapnikove jeskyne. Rybicky se stribrite leskly v paprsku slunce a kdyz jsme zapluli do hlouby jeskyne a otocili se zpet, voda byla krasne modra se stiny krapniku...


Žádné komentáře:

Okomentovat