úterý 19. ledna 2010

Coban, Semuc Champey

Pondeli jsme stravili nudnym cestovanim. Tady to neni tak jednoduche jako v Mexiku sednout vecer do busu a probudit se rano v jinem meste. Rano jsme se s batohy na zadech vydali na nadrazi a napinali usi odkud uslysime volani: "Guateeee, Guate Guatemalaaa..." jako na pouti. Ano, jeli jsme do hlavniho mesta, ale jenom proto, abychom tam presedli na autobus do Cobanu. Jizda to byla poutova, akorat tahle horska draha vic nez nahoru a dolu hazi z prava do leva. Moc jsme se tam neohrali - taxikar nas varoval, ze pohybovat se tam s batohy je nebezpecne, v centru nic zajimaveho nemaji, tak jsme jeli dal.

V Cobanu jsme nasli ubytovani, shledali, ze mesto je to opet typicky Guatemalske, bez velke koncentrace turistu a s nicim zajimavym k videni. V pruvodci se pise, ze oblast je proslavena pestovanim kavy a kardamonu, ale na trzisti nic z toho zvlast nedominovalo. Damska moda se trosku zmenila. Sukne jsou stejne, ale nosi tilka a pres ne krajkovany prehoz-bluzku u krku vysivany. Strih ma tvar obdelniku, uprostred se necha dira na hlavu a kdyz se sesiva po stranach, tak se nechaji jeste diry na ruce. Obdelnik nema sirku ramen, ale loktu, takze jim je to siroke. Dalsi "modni doplnek" se odhaluje pri kazdem usmevu - zuby ma vetsina ve stribrnem ramecku.

V utery jsme si privstali a vydali se na vylet na Semuc Champey. Jeli jsme uzasnymi horami, vsechny ty zelene kopce jsou strme a silnice se do nich musi hrube zakousnout. Pri jednom vyhledu pres udoli mi formace naproti pripomela sjezdovku olympijske discipliny sjezd bouli. Mezi policky kukurice a lesy bananovniku jsme rozpoznali i plantaze kavy. Vystoupili jsme ve vesnici Languin a rekli nam, ze na Semuc Champey jezdi autobysy akorat ve dnech trhu, a ze nam nezbyde nez zaplatit draheho chlapka s 4x4 pickupem. Ale jak tak dobre nahody nechodi daleko, dobehli jsme jeden pickup pro mistnaky a vmackli se k nim na korbu na stojaka. To byla jizda - po kamenite ceste, nahoru, dolu, doprava, doleva, krasny vyhled do kraje a vitr ve vlasech...







Semuc Champey je misto, kde reka s hucenim mizi v podzemi, aby o par set metru opet vytekla, zatimco na povrchu tohoto "mostu" se nachazi kaskadovita jezirka s azurovou vodou. Nejprve jsme vystoupali na vyhlidku a pokochali se tou prirodni nadherou, pote jsme si do te pruzracne ciste vody skocili, a nebyla vubec tak studena jak jsme si ji predstavovali. A protoze tu nebylo moc lidi, jen par lidi z Evropy (i jeden Cech), uzili jsme si to tu nalezite. Pro me jsou takova mista s pralesem a vodou jedny z nejlepsich zazitku vubec, ale tohle misto ma neco do sebe. Opravdu z Guatemaly zatim nejlepsi, kde jsem byla.

Trochu jsme se bali, jak se dostaneme zpet, zvesti byly, ze posledni autobus se vraci ve 13 odpoledne, ale meli jsme opet stesti. A jeste jsme stihli se v Languinu podivat do jeskyne s opravdu velkymi krapniky a spoustou netopiru. Autobusik, kterym jsme nasledne jeli zpet do Cobanu byl tak plny, ze si chlapi s detmi vracejici se z prace v lese, museli vylezt na strechu. V tech zatackach a kopcich jsme o ne meli docela strach, ale asi byli zvykli. Nastesti nejeli daleko.

2 komentáře:

  1. Neviděli jste nějaké autobusy ležet pod svahem, nedivila by se. m.

    OdpovědětVymazat
  2. Semuc Champey a netopyri jeskyne jsou naaadhernee...nekde tam lezela i ta prastara kostra indiana, o kterou jsme tenkrat zakopli my. Mam radost, ze si i vy muzete uzivat takovuch krasnych mist :) Mejte se krasne ;) j.

    OdpovědětVymazat