úterý 25. února 2014

Tipy a speciality

Klima
Kdy je nejlepší doba pro návštěvu Kostariky? V zimě je období sucha, takže neprší, ale země je vyprahlá, suchá a prašná (až na deštné pralesy). Jaro je ještě suché, krajina trpí premenstruačním syndromem, začíná být vlhko ve vzduchu a všechno nedočkavě očekává první déšť. V červnu začíná pršet a leje vydatně až do října.

Ubytování
Ve sprchách většinou teče jenom studená voda, ale nevadí to, je teplo. Ohřívače jsou až přímo v hlavici sprchy, občas nefungují, občas z nich trčí dráty... Pura vida
Nikdy jsme nepotřebovali rezervaci hostelů dopředu, na místě se našlo slušné místo i o víkendu na pláži.

Orientace a doprava
ZOBRAZIT MAPU
Adresy neexistují, nebo se zavádějí. Orientuje se podle významných orientačních bodů jako kostel, obchod Subaru atd. a pak počet domů, vzdálenost nebo prostě první červený dům napravo od...
I cedule s názvem města či vesnice budete hledat marně. Názvy chybí i na zastávkách. Kam jste dojeli poznáte podle četnosti výskytu místního názvu, který hledáte, v názvech obchodů, bank, benzinových pump atd.
Autobusy se dostanete skoro všude
Lze stopovat.
Půjčení auta viz. blog Toma a Luci

Místní zvyky
Kostaričané si říkají "Ticos".
Místo gracias lze říci "pura vida" (čistý život, zkrátka pohoda), odpovědět na to lze velmi neformélně "tuanýs".
Dalším oblíbeným hovorovým obratem je a cáscara (na šlupky)

Jídlo
Soda je malá restaurace, občerstvení, nebo kavárna.
Z kohoutků většinou teče pitná voda, ale je lepší se zeptat.
Typické jídlo je založeno na rýži nebo banánech. "Pinto de gallo" je rýže s černými fazolemi. Nejlepší a zároveň klasický oběd/večeře je "casado" - ekonomické a pestré jídlo, které se nepřejí. Skládá se z rýže, fazolí (zvlášť nebo dohromady jako pinto de gallo), masa (vepřové, kuřecí, nebo rybí), salátu, smaženého banánu, někdy zeleniny, tortily nebo sýru. Obvyklá cena je okolo 3000 colones (2500-4000) tj. 100-160 Kč). Casado mají na každém jídelním lístku a dobře slouží pro porovnání cen restaurací mezi sebou.
Ovoce není jen svačina. Vyzkoušejte jak chutná ovoce, které známe z dovozu (mango, melouny, avokádo, papája atd.). Osvěžující jsou ovocné nápoje "agua de tamarindo, ..."
Lze trochu smlouvat.

1 komentář:

  1. Dobrý den Julie,
    prolétl jsem dnes večer Vaše příspěvky z cesty po Kostarice. Líbila se mi jejich lehkost a nadhled, zároveň je však popis bez zbytečného "mazáctví". Daly mi před naší cestou něco informací a také ukázaly rozdíl mezi zápisky, které jsou na netu k dispozici.
    Díky za příjemný večer!
    Zdraví Vás Přemek

    OdpovědětVymazat